16 Mart 2012 Cuma

Yeme-STRES-Metabolizma Hızı

Stres, beslenmeyi bitirir. Zorlama, anksiyete, acele etme, olumsuz konuşmalar vücusu kavgaya zorlar. Bu stres durumunda, vitamin ve mineraller salgılanır, sindirim organlarına kan akımı azalır, kalori yakımı yavaşlar ve kilo aldırıcı hormonlar üretilmeye başlar. Zihinsel/duygusal durumumuz, metabolizmayı direkt olarak etkiler. Stres durumunda ne kadar sağlıklı beslendiğimizin önemi yoktur.


Dinlenme, sindirimin en ideal çalıştığı zamandır. Vücut ''parasempatik egemenlik'' altında öğünleri metabolize etme ve kalori yakımına programlanmıştır. Buna psikolojide gevşeme tepkisi denir. Size sorumuz, siz sakin yiyenlerden misiniz? yoksa endişeli ve aceleci olanlardan mı?

Beslenme durumunuzu değiştirmek için basit ve ekili bir teknik. Yavaşça 5-10 kez derin nefes aldığımızda vücut stresli, yavaş sindiren, az kalori yakan durumundan dinlenme durumuna geçerek metabolizmayı hızlandırır.

Zevk alma, besinsel bir ihtiyaçtır. Dünyadaki tüm canlılar sinir sistemi fizyolojisinin en ilkel düzeyinde zevki bulmak ve acıdan uzaklaşmak için programlanmıştır. Kendimizi şok diyet veya sevmeden yiyerek cezalandırdığımızda, beyin bu yoksunluğu ''açlık'' olarak algılıyor ve bizi daha fazla yemeye zorluyor.

Yiyecekler ve vücudumuz hakkında olumsuz düşündüğümüzde, vücudu placebo etkisiyle korku durumuna sokmuş olursunuz. Örneğin, sürekli kilo almaktan korkuyorsanız, vücut stres durumunda artan kortizol ve insülin salımını artırır. Bu da, vücuda yağ, kilo depolaması, kas yapımının durdurulması sinyalini verir. Korkularımızla metabolik bir gerçek yaratabiliriz.

                                                             Diyetisyen BURCU TUNÇ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler