21 Mart 2012 Çarşamba

KIŞ İLE GELEN MEVSİMSEL DEPRESYON

Dört mevsimin yaşandığı ülkemizde kış kendini geç de olsa göstermeye başladı. Kış mevsimi insanlarda yaza giriş kadar heyecan uyandırmaz. Kışa girerken daha çok giyim, ısınma, araçlar için hazırlık yapılır fakat besinsel ihtiyaçlar arka planda kalır.

   Özellikle kentlerde, gelişen endüstriyel gıda üretimi sayesinde mevsime göre beslenmeye dikkat edilmiyor. Her mevsimde çeşitli sebze ve meyvelere ulaşılabildiğinden, beslenme alışkanlıkları değişmez. Aynı çeşit yemekler bizi tek yönlü beslenmeye iter.  Bu da, mevsim geçişlerinde ''mevsimsel depresyon'' oluşturur.

   Sebze ağırlıklı beslenmenin önemini vurgularken, en çok karşılaştığım şikayet, kışın yeteri kadar çeşit olmadığı ve insanların aynı sebzeleri yemekten sıkıldıkları olur. Oysa ki geçmiş kültürümüze bakıldığında, kış hazırlıklarına haziran-mayıs aylarında başlanır, bu mevsimde yetişen çeşitli yiecekler kurutma, tuzlama, pestilleme, tütsüleme, salamura ve salça gibi doğal-katkısız yöntemlerle kış boyunca kullanılmak üzere muhafaza edilirdi. Hazırlanan gıdalar, kış sebze ve meyveleriyle birleştirilerek, karanlık kış günleri sıcak, renkli sofralara çevrilirdi. Bu yüzden geçmişte ''mevsimsel depresyon''dan bahsedilmezdi...

  Kış sebzeleriyle ilgili tariflere Sağlıklı Tarifler bölümünden bakabilirsiniz.
           
                                                                                Diyetisyen  BURCU TUNÇ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler