4 Ekim 2012 Perşembe

VÜCUDUNUZU BU BESİNLERLE KORUYUN




  Yazın bitip, sonbaharın kendisini iyice hissettirmeye başladığı bu dönemde hastalıklar iyice artmaya başladı. Özellikle çocuklar için okula dönüş, pek çok çocuğun aynı ortamda bulunması nedeniyle soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların yayılmasını kolaylaştırıyor.

  Aslında vücudumuz, uygun şartlar yerine geldiğinde tüm bu hastalık faktörlerine karşı çok güçlü bir bağışıklık sistemine sahiptir. Ancak günlük koşuşturmaca, stres, kirlilik, yetersiz beslenme, uykusuzluk gibi faktörler bu sistemin düzgün çalışmasını engelleyebilir.

  Bağışıklık sisteminin güçlü olması için doğru ve dengeli beslenme altın kuraldır. Eğer yetersiz besleniyorsanız ne kadar vitamin mineral takviyesi yaparsanız yapın bir fayda göremezsiniz. Burada yeterli beslenmeden kasıt çok yemek değil, vücudun ihtiyacı olan besinleri yeterli miktarlarda ve düzenli öğünlerde tüketmektir. Tek tip beslenmeden kaçınılmalı, gün içinde mutlaka süt ve süt ürünleri, et, tavuk, balık, kurubaklagiller vb. proteinli besinler, meyve, sebze, ekmek ve türevleri ve faydalı yağlar alınmalıdır. Bu besinleri tüketirken de çeşit bakımından zengin olmasına özen gösterilmelidir.

  Vücudumuzu stres, gürültü ve çevre kirliliği ya da güneş ışınlarına karşı koruyan etmenlerden biri de antioksidantlardır. Bunlar A, C ve E vitaminleri, çinko ve selenyumdur. A vitaminin bir formu olan beta-karoten turuncu renkli sebze ve meyvelerde yoğun olarak bulunur ve çok güçlü bir antioksidanttır. C vitamini turunçgiller, taze biber, çilek ve türevlerinde oldukça yoğundur, genel olarak taze sebze ve meyvelerin hepsi C vitamini içerir. E vitamini ise özellikle cilt sağlığı için koruyucu olup , tahıllar ve yağlı tohumlarda, mısır, ayçiçek ve fındık yağında vardır.

  Çinko ve selenyum, bilinen en iyi bağışıklık arttırıcı minerallerdir. Çinko özellikle protein içeriği yüksek besinlerde bulunur. Balık ve deniz ürünleri, et ve karaciğer iyi kaynaklarıdır. Selenyum da kümes hayvanları, deniz ürünleri vb. proteinden yüksek besinlerin yanı sıra soğan, sarımsak ve kırmızıbiberde de yüksek miktarda bulunur.

  Vücudu kuvvetli tutmanın yollarından biri de sıvı dengesini sağlamaktır. Bunun için günlük ortalama 2-2,5 Litre sıvı tüketimi idealdir. Su, taze sıkılmış meyve suları, süt, ayran, maden suyu en iyi sıvı kaynaklarıdır.
Ayrıca biz Türkler için vazgeçilmez şeylerden biri olan, yaz kış demeden içtiğimiz çay da iyi bir sıvı kaynağıdır, tabii ki çok demli olmamak kaydıyla. Özellikle havaların soğumaya başladığı bu dönemde çay tüketimimiz de artmakta. Çayın içine taze limon dilimleri ekleyerek bu alışkanlığı avantaja çevirebiliriz. Ayrıca ekinezya, ıhlamur, adaçayı, kuşburnu gibi bitki çayları vücut direncini arttırmak için birebirdir. Özellikle çocuklarınız için bal, limon, tarçın, karanfil, çeşitli meyveler ve bu çaylarla hazırlayacağınız karışımlar hem keyifli hem de koruyucu içecekler olacaktır.
                Sağlıklı Günler Geçirmeniz Dileğiyle,
Dyt. N. Burcu Mims, Beslenme ve Diyet Uzmanı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler