11 Ocak 2011 Salı

Ayın Besini: Kereviz

 Kereviz, tuzlu topraklarda yetişen bir kış kök sebzesidir. Yemeklere aroma katmak, iştah açıcı, sindirim hızlandırıcı ve ödem atıcı olarak kullanılır. Kereviz sapının %93,7'si sudan oluşur. Kalsiyum, sodyum, potasyum, fosfor ve demir kaynağıdır. Kökü ise, A ve B vitaminleri, potasyum, sodyum, kalsiyum, demir, silisyumdan zengindir ve iyi bir C vitamini kaynağıdır.

 Kerevizin faydaları;
  • Sindirim sistemi üzerinde uyarıcı etkisi vardır.
  • İdrar söktürücü özelliğinden dolayı, atık maddelerin böbrekler üzerinden dışarı atılmasına yardımcı olur.
  • Kereviz suyu vücudu biriken metabolik atıklardan temizler. Bu etkisi ile başta romatizma ve artrit olmak üzere, birçok semptoma faydası vardır.
  • Sinir sistemi ve endokrin sistem üzerinde onarıcı etkisi vardır.
  • Yüksek potasyum içeriği nedeniyle sodyum dengesini sağlar, tansiyon düşürücü etki yapar.

 Patates ve havuç gibi diğer kök sebzelerle karşılaştırıldığında kerevizin kalorisi çok düşüktür. Sadece %5-6 oranında nişasta içerir. Bu yüzden kalori kısıtlaması gerektiğinde veya şeker hastalarında karbonhidrat seçeneği olarak diğer kök sebzeler yerine kullanılabilir.

Satın alırken nelere dikkat edilmeli?
  • Küçük veya orta boy kökü olan kerevizler tercih edilmelidir. Daha yumuşak ve aromatiktir.
  • Sap kısmı açık yeşil olmalıdır.
  • Kök kısmında kahverengi noktalar olmamalıdır.
  Kereviz, üzeri kapatılarak ve sapları ayıklanarak dolapta 1 hafta saklanabilir.

BESİN DEĞERİ (100g)
Enerji...........120 kalori 

CHO............5g
Protein..........3.8g
Yağ..............0.6g
Lif................4.5g
Glisemik indeks(GI): Düşük(55'in altında)

Portakallı kereviz ve kereviz dolması tariflerine Sağlıklı Tarifler den bakabilirsiniz.

                                                             Burcu TUNÇ, Diyetisyen


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler