Türkiye de her yıl milyonlarca kişi gıda zehirlenmesine maruz kalıyor. Aslında günlük yaşantımızda basit şeylere dikkat edilerek önlenebilecek bu durum ne yazık ki binlerce kişinin ölümüyle sonuçlanıyor.
ZEHIRLENME NASIL OLUYOR:
İnsanlarda zehirlenmeye neden olan faktörler mikroorganizmalardır. Bu organizmalar aynen bizim gibi taze besinlerden hoşlanırlar ve uygun koşullarda üremeye başlarlar. Ortam sıcaklığı, nemi ve asiditesi bakteri üremesini etkiler. Besinlerde bakteri miktarının belli bir seviyeye çıkması bozulmaya neden olur, ve bu şekilde tüketilen besin karın ağrısı, kusma ,ishal, yüksek ateş vb. şekillerde kendini gösterebilir. Bozulmuş besinler hamile bayanlar, bebekler, çocuklar, hastalar ve yaşlılarda daha ağır semptomlara neden olabilir.
BESINLER NASIL BOZULUR:
Bakteriler normal koşullarda her ortamda bir miktar bulunur. Bunların üremesini tetikleyen faktörlere dikkat etmek gerekir. Bu nedenle aldığımız besinlere hazırlama, pişirme ve saklama aşamalarında dikkat etmemeiz gerekir.
- Besinlere kirli ellerle dokunmak ya da kirli yüzeyle temas ettirmek
- Mutfak gereçlerinin temiz olmaması
- Çiğ besinlerin , pişmiş besinlere temas etmesi. (Örneğin Çözülmesi için buzdolabının üst raflarına konulan tavuğun suyunun alttaki besinlerin üzerine damlaması veya et ve ürünlerinin, çiğ sebzelerle aynı tahta üzerinde kesilmesi)
- Pişmiş besinlerin uzun süre oda sıcaklığında beklemesi ( Bakteriler en hızlı bu ısıda ürerler)
DIŞARIDA DIKKAT EDILMESI GEREKEN BESINLER
Büyük restorantlar, alış-veriş merkezleri, gösteriler, konserler vb pek çok kişiye yemek hizmeti verilen durumlarda nelere dikkat etmemeiz gerektiğini bilmekte fayda var.
Tabii ki ilk olarak yemeklerinin tazeliğine güvendiğimiz yerlerden yememiz en doğru şey olacaktır. Eğer böyle bir imkanımız yoksa ;
- Et ve et ürünlerine
- Süt ve süt ürünleri içeren besinlere
- Pilav ve makarna benzeri yemeklerin taze olmasına
- Yumurta içeren besinlere
- Salata barlara ve uzun süre açıkta sergilenen herhangi bir tür besine
Tabii ki tüm bu besinlerin bozulmuş olduğunu düşünmek ve dışarıda her tükettiğimiz besinden şüphelenmek yersizdir. Ama hangi besinlerin riskli olabileceğini bilmek ve bize her sunulanı gözü kapalı kabul etmemekte fayda var.
Dyt.Burcu (Üner) MIMS,
Diyetisyen
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder