28 Şubat 2011 Pazartesi

BAZEN UFAK DEĞİŞİKLİKLER DE YETERLİ OLABİLİR


Tüm dünyada ve ülkemizde son 20 yıl içinde besin teknolojisi büyük bir hızla gelişti. Ne yazık ki bu sadece olumlu yönde olmadı. Kadınların iş hayatında daha fazla bulunmasıyla hazır besin sektörü çok yaygınlaştı ve her eve girer oldu.
Yağlı ve şekerli besinlerde tüm marketlere ve oradan da bizim evlerimize ve sofralarımıza geçiş yaptı. Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlarda hareket imkânı da gün geçtikçe azaldı.
 Tüm bu nedenlerden dolayı artık tüm dünya obeziteyle boğuşuyor ve risk grubu her geçen gün genişliyor.
Eğer sizde her yıl kilonuzun biraz daha arttığını fark ediyorsanız, günlük beslenmenize dikkat etmenizin zamanı gelmiş demektir.
 Herkesin tüketmekten pek hoşlanmadığı veya asla yemeden yapamayacağı besinler olabilir. Öncellikle bunları belirleyip yağ ve enerji oranının nasıl olduğunu öğrenmekle başlayabilirsiniz. Günümüzde tüm ambalajlı ürünlerin üzerinde besin içeriği yazmak zorundadır.
 Eğer çok sevdiğiniz ve tükettiğiniz besinler yağ ve enerjiden yüksekse bunları tamamen hayatımızdan çıkarmasak bile nadiren tüketmeye özen gösterebiliriz.
Ayrıca günlük enerji alımımızı azaltmak için hiç fark etmeden tükettiğimiz yüksek enerjili besinler yerine daha sağlıklı ve hafif şeyler koyabiliriz.
Günlük aldığımız enerjiyi 500kcal azalttığımız koşulda haftada yarım kilo verebiliriz. Ya da ilk aşamada kilo almayı durdurabiliriz.
Ancak enerji alımımızı bir anda yüksek miktarlarda azaltmak doğru değildir. Bu şekilde kilo verimi kas dokusundan olacak bu da metabolizma hızımızı azaltarak ileride daha çok kilo almamızı sağlayacaktır.
Bu nedenle hızlı şekilde kilo verdirmeyi iddia eden şok diyetler yerine, sağlığınızı bozmayacak aksine düzeltecek beslenme programları uygulamak daha doğru olur. Unutmayalım ki kilo vermek sadece o kilo korunabildiği zaman başarıya ulaşır. Kiloyu korumak da yaşamımızda kalıcı değişiklikler yapmaya bağlıdır.
O yüzden şimdi bahsedeceğim ufak değişiklikler geçici bir süre için değil de yaşamımıza yerleştirilecek şekilde uygulanırsa hedefine ulaşır.
İşte daha sağlıklı olmak ve boş kaloriyi kesmek için yapabileceğimiz ufak değişiklikler,


1.       Eğer gazlı içecekleri (cola, gazoz, fanta vb) gün içinde tüketiyorsanız bunların 1 bardağı yerine limon dilimi eklenmiş 1 bardak su içebilirsiniz. (-150 kcal)


2.       Dışarıda yiyeceğiniz hafif bir ızgara tavuklu dürümün içinde bile mayonez vardır, bunun yerine hardal veya ketçap gibi yağsız bir sos tercih edebilirsiniz.(-100 kcal)


3.       Tavuğu derisini soyarak tüketebilirsiniz(-100kcal


4.       Salatanıza yağ yerine sirke, nar ekşisi, limon gibi hafif soslar ve baharatlarla lezzetlendirebilirsiniz. (-100 kcal)


5.       Akşam yemeğinde alkol tüketiyorsanız bunu 1 kadeh şarap ya da birayla sınırlandırabilirsiniz. (-120kcal)
6.       Sandviç ya da burger yiyorsanız peynir ekletmeyebilirsiniz.(-150kcal)

7.       Meyvesuyu içmek yerine taze meyve yiyebilirsiniz.(-100kcal)

8.       Kahvaltıyı evde yapıp dışarıda açma ya da simit tarzı yiyecekleri tüketmeyebilirsiniz
(-300kcal)


Bu listeye daha birçok madde eklenebilir. Ama sizde bu basit değişikliklerin bazılarını uyguladığınızda bile günlük 500 kalori eksik aldığınızı görüyorsunuz.

Ben bu ufak değişikliklerin insanları daha sağlıklı olmaya yönelttiğini ve sağlıklı beslenme isteğini arttırdığını düşünüyorum. Bence hayatımızdaki değişiklikleri sağlığımızı korumak ve yüceltmek ve yaşam kalitemizi arttırmak amacıyla yaparsak, kestiğimiz veya azalttığımız şeylerin eksikliğini hissetmeyiz.
Umarım siz de kendiniz için bu tür maddeler hazırlayabilir, daha sağlıklı olmaya başlayabilir ve hedeflerinize 1 adım daha yaklaşabilirsiniz..
                                                                                                               
                                Dyt.Burcu (Üner) Mims         ,Diyetisyen

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler